Spis treści
- Lubelskie kulinariami stoi
- Sztuczna inteligencja wybrała najlepszą potrawę z woj. lubelskiego
- TOP 5 najlepszych lubelskich potraw z woj. lubelskiego według sztucznej inteligencji
Lubelskie kulinariami stoi
Lubelszczyzna może poszczycić się wieloma smacznymi potrawami, które są ściśle związane z tym regionem Polski. Dowodem na to jest chociażby pokaźna, bo licząca już ponad 270 pozycji Lista Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego. To spis prowadzony przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który obejmuje m.in.: produkty mięsne, mleczne, piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, napoje, warzywa i owoce, jak i gotowe dania i potrawy z danego regionu. Jak już informowaliśmy, ostatnio na liście tej pojawiły się dwie nowe pozycje, czyli mieszek oraz pierogi podrobowe lubelskie.
Ze względu na kulinarne „bogactwo” Lubelszczyzny, trudno jest jednoznacznie wskazać, która z lubelskich potraw może zasługiwać na miano najlepszej. Dlatego, w ramach ciekawostki postanowiliśmy zapytać o zdanie sztuczną inteligencję. Poniżej przedstawiamy jej wybór, ale zanim to nastąpi zaznaczmy, że tekst ten należy traktować jedynie w ramach ciekawostki i z przymrużeniem oka!
Sztuczna inteligencja wybrała najlepszą potrawę z woj. lubelskiego
Jak się okazało, jako najlepszą potrawę z naszego regionu, sztuczna inteligencja wskazała cebularz lubelski. Jej zdaniem, ten charakterystyczny placek, do powstania którego potrzebna jest mąka pszenna, drożdże i farsz złożony z maku i pokrojonej w kostkę cebuli, zasługuje na to miano dlatego, że „jest prosty, ale niesamowicie smaczny, chrupiący na brzegach, miękki w środku, z wyrazistym, lekko słodkawym smakiem cebuli”.
Kiedy poprosiliśmy o bardziej szczegółowe wyjaśnienie tego wyboru, dostaliśmy następujące uzasadnienie:
„Wybieram cebularza lubelskiego, bo to symbol kulinarny regionu – ma długą historię, sięgającą XIX wieku i jest unikalny na tle innych polskich wypieków. Jest też oficjalnie uznanym produktem regionalnym, co podkreśla jego znaczenie dla Lubelszczyzny” – czytamy. I dalej: „Do tego świetnie sprawdza się jako przekąska na ciepło i zimno, co czyni go bardzo uniwersalnym”.
Warto zaznaczyć, że cebularz lubelski w 2007 r. zasilił lubelską Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyrobów piekarniczych i cukierniczych, a od 2014 r. jest chroniony przez Unię Europejską jako produkt regionalny.

Zastanawiacie się, gdzie można kupić najlepsze cebularze? Kilka miesięcy temu zapytaliśmy o to naszych czytelników i na podstawie ich opinii stworzyliśmy listę kilku najbardziej polecanych miejsc w Lublinie, w których można zakupić ten charakterystyczny wypiek. Ich spis znajdziecie w poniższej galerii!
TOP 5 najlepszych lubelskich potraw z woj. lubelskiego według sztucznej inteligencji
Z ciekawości zapytaliśmy też sztuczną inteligencję o to, jaki jest jej TOP 5 najlepszych dań z woj. lubelskiego i tu możecie być zaskoczeni! Oto, jaką odpowiedź otrzymaliśmy (zgodnie z kolejnością):
- cebularz lubelski,
- pierogi z kaszą gryczaną i białym serem,
- forszmak lubelski,
- piróg biłgorajski,
- parowańce (pampuchy).
Rozwiąż także nasz kulinarny quiz: Co jadano na polskiej wsi 100 lat temu?