Czym jest cebularz?
Cebularz lubelski to najbardziej znany lubelski wypiek. Ma okrągły kształt i wywodzi się z kuchni żydowskiej. Podstawą do jego stworzenia jest mąka pszenna, drożdże oraz farsz złożony z maku i – jak sama nazwa podpowiada – cebuli, pokrojonej w kostkę. Choć w Lublinie cebularze można kupić w niemal każdej piekarni czy sklepie, to certyfikat poświadczający wypiekanie go zgodnie z oryginalnym przepisem posiada tylko kilka piekarni w naszym regionie. Co więcej, już od dekady ten tradycyjny lubelski wypiek znajduje się w unijnym Rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Ponadto, od 2017 r. w Lublinie działa Regionalne Muzeum Cebularza, gdzie podczas warsztatów można samemu spróbować swoich sił w przygotowaniu tego wypieku.
Gdzie na najlepsze cebularze w Lublinie? Czytelnicy polecają te miejsca!
Chcecie wiedzieć, gdzie w Lublinie można kupić i zjeść najlepszego cebularza? W naszej galerii znajdziecie odpowiedź na to pytanie! Zebraliśmy dla was listę kilku miejsc, które najczęściej wymieniali nasi Czytelnicy po tym, jak na naszym facebookowym fanpage’u zapytaliśmy ich o to, gdzie w stolicy Lubelszczyzny dostaniemy najpyszniejsze cebularze. Gdzie zatem warto się wybrać, by zakupić ten cebulowy wypiek? Przekonajcie się, klikając w poniższą galerię!
Twojego ulubionego miejsca z cebularzami nie ma na naszej liście? Nic straconego! W dalszym ciągu czekamy na wasze komentarze, jeśli pojawią się w nich nowe miejscówki to niebawem zaktualizujemy ten artykuł!
Zobacz także zdjęcia z koncertu na Lubliner Festival - Festiwalu Kultury Żydowskiej 2024 w Lublinie:
Polecany artykuł: