Nowe potrawy na Liście Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego

i

Autor: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi/kolaż Mniszek (z lewej) i pierogi podrobowe lubelskie (z prawej)

KULINARIA

Lista Produktów Tradycyjnych z woj. lubelskiego się powiększyła! Wpisano na nią dwie nowe pozycje. Sprawdź, jakie

2025-02-26 13:57

Mieszek i pierogi podrobowe lubelskie to dwie nowe potrawy, które zasiliły Listę Produktów Tradycyjnych z naszego regionu. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi poinformowało, że zostały one na nią wpisane 19 lutego.

Czym jest Lista Produktów Tradycyjnych?

Lista Produktów Tradycyjnych to spis obejmujący między innymi produkty mięsne, mleczne, piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, napoje, warzywa i owoce oraz gotowe dania i potrawy pochodzące z danego regionu Polski. Prowadzona jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W przypadku województwa lubelskiego, na liście tej jest obecnie łącznie ponad 270 takich pozycji.

Warto podkreślić, że wpis danego produktu jest możliwy dopiero po spełnieniu określonych warunków, wśród których jest np. stosowania tradycyjnej metody jego produkcji przez co najmniej 25 lat. Na Liście Produktów Tradycyjnych z Lubelszczyzny można odnaleźć nie tylko powszechnie znane lubelskie wyroby (jak np. cebularz czy piróg biłgorajski), ale również nieco mniej popularne potrawy.

Jedli cebularze na czas

Nowe pozycje na Liście Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego

Jak czytamy na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, 19 lutego Listę Produktów Tradycyjnych z naszego regionu zasiliły dwie kolejne pozycje. Pierwsza z nich została zakwalifikowana do kategorii „wyroby piekarnicze i cukiernicze”, a mowa mieszku. To odmiana pasztecika, który jest przygotowywany z wykorzystaniem mąki pszennej, masła, ziemniaków, soli, pieprzu, a farsz stanowi jajko ugotowane na twardo, biała kapusta i cebula. Przysmak ten najczęściej spożywany jest jako dodatek do barszczu.

Mieszek jadano przy różnych okazjach na terenie Bełżyc i okolicznych miejscowości, a także na obszarze całego województwa lubelskiego. Jest to danie charakterystyczne dla tego regionu. Nazwa potrawy nawiązuje do jego wyglądu, który przypomina typowy skórzany miech” – podaje MRiRW.

Drugą z najnowszych potraw wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych z Lubelszczyzny są natomiast pierogi podrobowe lubelskie, które znalazły się w kategorii „gotowe dania i potrawy”. Do ich przygotowania potrzebna jest: mąka pszenna, woda, podroby (wieprzowe płuca, serca, ozory, wątroba), a także kasza gryczana, olej, smalec i przyprawy, takie jak majeranek, sól i pieprz. Pierogi te mają charakterystyczny półokrągły kształt z delikatną falbanką. 

„Były popularne w regionie lubelskim zarówno przez czas zaborów jak i w okresie powojennym, gdy brakowało na stołach podstawowych środków spożywczych. Pierogi podrobowe lubelskie stanowią część kulinarnego dziedzictwa kulturowego regionu lubelskiego. Twierdzą tak rodowici mieszkańcy regionu lubelskiego, także ci, którzy pamięcią sięgają do okresu międzywojennego” – czytamy na stronie ministerstwa.

Co wiesz o lubelskich produktach tradycyjnych?
Pytanie 1 z 10
Popiołek z Krupego to:

Zobacz także galerię: W Lublinie odbyły się Mistrzostwa Świata w jedzeniu cebularzy na czas. Wiemy, kto zwyciężył

Lublin Radio ESKA Google News