Sposób na szybką pasteryzację przetworów

i

Autor: Pexels

Sposób na szybkie wekowanie przetworów. Musisz to sprawdzić!

2022-08-19 11:23

Robione w domu przetwory cieszą się coraz większą popularnością. Chociaż ich zrobienie często wymaga sporo czasu to znaleźliśmy dla was sposób na to, żeby pasteryzowanie słoików było szybsze i nie wymagało pilnowania bulgoczących garnków ze słoikami. Jak bez wysiłku pasteryzować wiele słoików jednocześnie? Zapraszamy do artykułu!

Szybkie i łatwe wekowanie przetworów w zmywarce

Robienie domowych przetworów wymaga czasu i cierpliwości. Żeby zrobione przez nas przysmaki przetrwały dłużej warto je zapasteryzować. Nasze mamy i babcie robiły, to wkładając wypełnione słoiki do dużych garnków z wodą, po czym zagotowywały je do momentu, kiedy wieczka słoików nie „kliknęły”. Czekanie, aż woda się zagotuje, słoiki zapasteryzują i wyjmowanie ich z gorącej kąpieli to czynności, która zajmują sporo czasu. Zazwyczaj cały proces trzeba powtórzyć kilka razy, zwłaszcza jeśli mamy wiele słoików gotowych przetworów. Na szczęście znamy metodę, która pozwoli na przyśpieszenie tego procesu. W jednym garnku mieści się zazwyczaj kilka słoików, ale w zmywarce zmieści się ich znacznie więcej. I to właśnie sposób na wekowanie przetworów w zmywarce znajdziecie poniżej.

Pasteryzowanie przetworów w zmywarce.

  • Słoiki, do których wkładać będziemy przetwory powinny być dokładnie umyte, wyparzone i osuszone.Podczas napełniania słoików należy pamiętać, by nie wypełnić ich pod samą zakrętkę. U góry należy zostawić ok. 2 cm wolnej przestrzeni.
  • Przed zakręceniem słoików należy dobrze wytrzeć ich krawędzie, które mogły zabrudzić się podczas napełniania. Warto też dodatkowo przetrzeć ich krawędź wacikiem ze spirytusem, który ją zdezynfekuje i odtłuści.
  • Zakręcone słoiki wkładamy do zmywarki (do góry dnem). Ustawiamy program zmywarki na taki wykonywany w gorącej wodzie. Temperatura zmywania powinna być wyższa, niż 60°C, ale poniżej 100°C. Do zmywarki nie wkładamy żadnych tabletek ani środków myjących.
  • Po zakończonym zmywaniu wystarczy ostrożnie wyjąć słoiki ze zmywarki i ustawić je na np. kuchennym blacie do góry dnem na 24 godziny. Po tym czasie można je odwrócić i sprawdzić, czy wszystkie wieczka są wklęsłe. Jeśli tak, to znaczy że pasteryzacja przebiegła pomyślnie.
  • Tak zawekowane przetwory należy przechować w chłodnym i zacienionym miejscu. A dobra pasteryzacja pozwoli nam cieszyć się ich smakiem przez wiele miesięcy.