Konkurs kulinarny odbył się dokładnie 24 listopada 2023 r. w pracowni gastronomicznej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Do walki o wygraną stanęło 10 osób studiujących gastronomię. O werdykcie decydowali pracownicy i pracowniczki Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz szefowie kuchni lubelskich Miejsc Inspiracji.
Konkurs odbył się na zasadzie live cookingu. Bezkonkurencyjny okazał się… sernik z burakiem i polewą z białej czekolady wykonany przez Joannę Wanicką.
– Zaprezentowany deser został wykonany bardzo estetycznie, posiadał klasyczny czekoladowy spódi zaskakujące połączenie na górze – burak na słodko. Cały deser był raczej wytrawną wersją sernika, gdyż poziom słodyczy w nim był niewielki, w zasadzie idealny. Prezentacja dania również była miła dla oka. Deser śmiało mógłby zagościć w menu niejednej restauracji – ocenił Łukasz Oroń z Restauracji Legendy Miasta.
Drugie miejsce przyznano burgerowi buraczanemu w różowej bułce autorstwa Mikołaja Ociesy, a trzecie kaczce z burakiem i gruszką spod ręki Grzegorza Królika. Poza sekretami tych dań znajdziemy wyróżnione pomysły na buraka, m.in. muffinki buraczane z kremem z koziego sera, brownie i pierogi.
Ebook prezentuje przepisy i fotografie wyróżnionych potraw, ich opis, a w przypadku zwyciężczyń także oceny jurorów. Można go bezpłatnie pobrać na tej stronie.