- Chcemy przyciągnąć ludzi do Lublina bogactwem kulinarnym - mówi Marcin Kęćko, dyrektor Biura Rozwoju Turystyki. - Na Festiwal składa się przede wszystkim menu festiwalowe przygotowane przez szefów kuchni. W tym roku też Państwo na pewno się nie zawiedziecie. 16 restauracji, różne produkty, także desery. Mamy w ofercie kawę latte, która jest barwiona burakiem, która nie tylko pobudzi zmysł smaku, ale również wzrok. Dodatkowo przygotowaliśmy cztery jarmarki tematyczne, cztery spacery z Przewodnikami Inspiracji, kilka warsztatów i degustacji.
Festiwal powstał rok temu, aby zachęcić Lublinian i turystów do odwiedzania naszego miasta jesienią i próbowania lokalnych potraw.
- Takiego wydarzenia na mapie Lublina w okresie tej później jesieni brakowało - mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, wiceprezydent Lublina. - Z jednej strony nasza intencja to po prostu wydłużenie takiego okresu turystycznego, tego, że kojarzymy go bardziej z miesiącami letnimi, a poprzez ten festiwal chcieliśmy udowodnić, że Lublin może być atrakcyjny także jesienią.
Festiwal "Kuchnia Inspiracji" rozpocznie się 3 listopada i potrwa do końca miesiąca. Wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym zorganizowany zostanie także konkurs kulinarny dla studentów gastronomii. Szczegóły znajdziecie na stronie kuchniainspiracji.lublin.eu.