- Produkty tradycyjne, które nierozerwalnie wiążą się z danym regionem, są przygotowywane według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Każdy ma w pamięci niepowtarzalny smak potraw, które gotowały nasze babcie i mamy. Te smaki wracają do nas w życiu dorosłym, są elementem tradycji i kultury, dlatego tak ważne jest aby przepisy te przetrwały jak najdłużej - mówi Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Masłomęcki chleb na zakwasie wypiekany jest na zakwasie przez gospodynie w Masłomęczu od 40 lat. W smaku jest lekko kwaskowaty, a miękisz ma ciemnobrązowy. Dawniej wypiekany był w piecach opalanych drewnem, dziś w piekarnikach elektrycznych.
Cybulniki to potrawa tatarska wytwarzana przez gospodynie z Łobaczewa Małeg. Jej korzenie sięgają XVII wieku. Cybulniki to rodzaj pierogów nadziewanych farszem z duszonej cebuli, mięsa poddane obróbce i pieczone w piekarniku.
Pierogi z ziemniakami i cebulą (kryzysówki) to jedna z odsłon pierogów obecnych i popularnych w kuchni lubelskiej. Ciasto wykonuje się z mąki pszennej, żółtek, łyżki oleju i odrobiny soli. Farsz zaś składa się z ziemniaków, cebuli, tłuszczu i przypraw: soli i pieprzu. Pierogi podaje się z okrasą ze słoninką. Z uwagi na małą liczbę składników zwie się je „kryzysówkami”.
Ocet jabłkowy bełżecki wyrabia się z winnych odmian jabłek, a wyciśnięty z nich sok rozlewa się do kadzi, przykrywa bawełnianym płótnem, aby nie miał dostępu do tlenu. Okres fermentacji wynosi 6 miesięcy.
- Lista Produktów Tradycyjnych prowadzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi to lista produktów rolnych, środków spożywczych i napoi spirytusowych, których jakość lub wyjątkowe właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, czyli takich, które wykorzystywane są od co najmniej 25 lat - mówi Remigiusz Małecki, rzecznik marszałka województwa lubelskiego. - Ponadto produkt taki powinien należeć do dziedzictwa kulturowego regionu, z którego pochodzi.
Województwo Lubelskie ma już 236 produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Polecany artykuł: