W dniu 10 sierpnia 2023 r. na Listę Produktów Tradycyjnych została wpisana w kategorii: sery i inne produkty mleczne: „Lody piaseckie”.
- Sekretem lodów było prawdziwe mleko oraz wiejskie jajka, które sprawiały, że smak lodów był wyjątkowy i niepowtarzalny - mówią mieszkańcy Piask.
Lody piaseckie stały się nieodłącznym elementem festiwali, festynów, dożynek, rodzinnych spotkań, czy letnich spacerów. Ten wspaniały, zimny deser to wizytówka Piask, ponieważ receptura oraz sposób wykonania przekazywana była z pokolenia na pokolenie.
Lody Piaseckie wytwarzane na podstawie receptury mają swoje źródło w tradycjach rodzinnych i powstają po dziś dzień. Coraz rzadziej wykonywane są w domach przez współczesne gospodynie, gdyż jest to proces czasochłonny. Z pomocą przychodzą lokalne lodziarnie cieszące się ogromnym powodzeniem, nie tylko wśród tutejszej społeczności, ale również wśród smakoszy odwiedzających region lubelski.
Lody i mrożone kremy triumfowały na przełomie XIX i XX w. Po II wojnie światowej w wielu regionach Polski, a także na Lubelszczyźnie zaczęły powstawać małe rodzinne manufaktury, gdzie produkowano lody przy użyciu takich składników jak cukier, jaja, mleko.
Jakie jeszcze loty znalazły się na liście? Odpowiedź znajdziecie w naszej krótkiej galerii!