sery spomlek

i

Autor: Spomlek Facebook

biznes

Sery z Radzynia Podlaskiego podbijają Azję. Można je kupić w sklepie w Szanghaju

2023-07-18 13:54

Jeszcze nie tak dawno żółtych serów w Chinach nikt nie znał, a jeśli znał, to raczej nie spodziewał się ich zobaczyć na sklepowych półkach. Ale zwyczaje żywieniowe zmieniają się wszędzie, na czym skorzystała radzyńska Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek. Pochwaliła się, że jej produkty może kupić klient i klientka w Chinach.

Mowa o serach Serenada i Skarbach Serowara. Jak nabiał z Radzynia Podlaskiego trafił na chińskie stoły? Jest na to tylko jedna droga: targi producentów. W tym przypadku pomógł udział w szanghajskim SIAL.

– To wydarzenie skupiające największych producentów żywności, stanowi doskonałą platformę wymiany handlowej, to trzecia co do wielkości impreza tego rodzaju na świecie i pierwsza w Azji. Udział w targach to jedna z najbardziej cenionych form kontaktu z potencjalnymi klientami, a chiński rynek jest nadal do zdobycia przez polskie przedsiębiorstwa mleczarskie. Planujemy uczestnictwo w targach w kolejnych latach – zapewnia Emilia Musikowska, Export Manager z SM Spomlek.

Jak zwraca uwagę prezes Spomleku, chiński rynek nie jest łatwy. Dużą wagę zwraca się tam na jakość, której potwierdzeniem powinny być certyfikaty i wyróżnienia. Ale przyniosło to dobry skutek.

– Nasze sery dostępne są w dalszych regionach Chin: od północnych stron, takich jak Harbin, przez Pekin, Szanghaj, aż po gorące krańce na południu Chin jak Kanton – wylicza Paweł Gaca, prezes zarządu Spomlek.

Mleczarnia nie kryje, że sery w Chinach mają wysoką cenę, a najwięcej miejsca na półkach zajmują produkty z USA i Australii. Najczęściej do azjatyckich żołądków trafia gouda, edam, cheddar i mozzarella, sery dojrzewające jeszcze czekają na swoją popularność, choć już widać jej wzrost. Ze statystyk pokazanych przez Spomlek wynika jednak, że moda na jedzenie serów w Chinach dopiero się zaczyna – rocznie osoba tam mieszkająca je ok. 0,2 kg, podczas gdy w Europie prawie 19 kg.

– Jeszcze 10 lat temu sery można było spotkać jedynie w dużych sklepach zorientowanych na importowaną żywność i klienta zagranicznego lub ewentualnie Chińczyków z wyższych sfer podróżujących po świecie czy studiujących za granicą. Obecnie w każdym sklepie, nawet najmniejszym, jest nabiał, a sery kupimy we wszystkich większych sklepach. W trendzie jest zachodni styl żywienia i dzięki temu postęp jest ogromny – dodaje Emilia Musikowska.

Zobacz zdjęcia: Wszyscy pojechali nad wodę! Taka była niedziela nad jeziorem Białka 

Polak ukradł ciało Chaplina, podwodny cmentarz i klątwa Titanica. Niezapomniani