- Współpraca pozwoli nam na wymianę wiedzy, zasobów, wpłynie na rozwój innowacyjności, a z drugiej strony przygotuje studentów do rzeczywistości na rynku pracy w branży FMCG - mówi Justyna Budzyńska, członek zarządu "Pszczółki". - Będziemy z miłą chęcią witali u nas absolwentów na stażach, praktykach. Nasz zakład jest innowacyjny i nowoczesny. To będzie bardzo duży potencjał do wykorzystania dla studentów. Naprawdę jest to budujące. Chciałabym, żeby studenci przyjeżdżający na uczelnie lubelskie również zostawali w takich miejscach jak np. "Pszczółka". Myślę, że to będzie główny cel naszej współpracy.
W ramach podpisanej umowy Politechnika i Pszczółka mają opracowywać oraz rozwijać projekty dotyczące nowych technologii, a także dzielić się doświadczeniami, wiedzą oraz umiejętnościami ekspertów.
- Będziemy stanowić wsparcie merytoryczne w automatyzacji i robotyzacji procesów produkcji, konfekcjonowania i pakowania wyrobów wytwarzanych w przedsiębiorstwie - mówi prof. Arkadiusz Gola z Politechniki Lubelskiej. - Oprócz prac naukowych będziemy dążyli również do współpracy na poziomie dydaktycznym.
Politechnika Lubelska jest drugą uczelnią w Polsce, która współpracuje z lubelską fabryką cukierków.