Nieprawidłowości wykazano w pięciu skontrolowanych restauracjach. Na szczycie listy niewłaściwych działań była tzw. podmiana asortymentowa, czyli np. używanie do przygotowania kebaba innego składnika (zwłaszcza mięsa), niż spodziewała się osoba zamawiająca.
– Pobrano sześć próbek, z czego w pięciu znaleziono niedeklarowany surowiec mięsny. Natomiast nieprawidłowe oznakowanie stwierdzono w trzech partiach, z uwagi na brak wykazu składników, użytych do wytworzenia tych wyrobów, a także niepodanie prawidłowych danych producenta – mówi Radiu Lublin dr inż. Agnieszka Jarosińska, lubelska wojewódzka inspektorka jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Lokale, w których wyszły nieprawidłowości, będą miały teraz do zapłacenia karę. Łącznie pięć punktów gastronomicznych musi wysupłać prawie 8 tys. zł.
Lubelska kontrola była częścią ogólnopolskiej, w trakcie której pod lupę wzięto 109 kebabowni. Nieprawidłowości wykazano w 89, a łączna kwota nałożonej kary to ponad 60 tys. zł.