GIS ostrzega! W tatarze wołowym z Łukowa wykryto bakterie salmonelli

i

Autor: unsplash.com Zdjęcie ilustracyjne

Ostrzeżenie GIS!

GIS ostrzega! W tatarze wołowym z Łukowa wykryto bakterie salmonelli

2023-08-29 14:59

Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w partii tatara wołowego.

GIS podał, że chodzi o produkt Tatar wołowy Auchan, 200 g o numerze partii 2293008 i terminie przydatności do 30.08.2023, wyprodukowany dla Auchan Polska Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno. Producentem są Zakłady Mięsne Łuków SA, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

GIS przekazał, że niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia o stwierdzonej nieprawidłowości producent wraz z dystrybutorem podjęli działania mające na celu wycofanie ze sprzedaży i utylizację wskazanej partii towaru.

GIS ostrzega! W tatarze wołowym z Łukowa wykryto bakterie salmonelli

i

Autor: GIS
Wielkie centrum logistyczne w szczecińskiej "dolinie śmierci" budzi obawy mieszkańców

Spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami salmonelli może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.

Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.

Zobacz także: Te lody są na Liście Produktów Tradycyjnych. Takimi cudami zajadamy się w woj. lubelskim!