- Nowy festiwal wydłuża sezon turystyczny - mówi Beata Stepaniuk-Kuźmierzak, zastępca prezydenta Lublina. - Zmysł smaku - jego też trzeba maksymalnie pobudzić, korzystać ze wspaniałości, które daje lubelska kuchnia, dlatego w tym roku motywem przewodnim cebula, którą oddamy mistrzom kuchni, a tam już będzie się działa totalna magia. Zapraszamy wszystkich do tego, żeby na nowo odkryć smaki lubelskiej kuchni. Mam nadzieję, że tym festiwalem wpiszemy się w gusta mieszkańców i turystów.
Festiwal Lublin Smaków rozpocznie się 3 listopada. Przez cały miesiąc mieszkańcy naszego miasta oraz turyści będą mogli brać udział w różnych warsztatach, pokazach, Jarmarkach Cebulowych.
- Promocja lubelskiej oferty gastronomicznej jest szczególnie ważna w kontekście rozwijającego się globalnego trendu turystyki kulinarnej - mówi Marcin Kęćko, dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin. - Idea jest taka żeby dużo więcej mówić o tym co już mamy, żeby skupić się na tym co wywodzi się z naszej lokalnej, rodzimej kuchni. Ona jest bardzo ciekawa, bo wynika z krzyżówek kulturowych. Festiwal przede wszystkim będzie się składał z dwóch komponentów. Pierwszym jest menu festiwalowe przygotowane przez naszych siedemnastu partnerów, czyli restauracje. Przygotowaliśmy też szereg warsztatów zarówno dla dorosłych, ale i dla dzieci. Festiwal to również jest Jarmark, który będzie miał miejsce cztery razy w listopadzie. Oczywiście poświęcony produktom na bazie cebuli. Do tego dochodzą jeszcze spacery z Przewodnikiem Inspiracji.
Szczegóły Festiwalu Lublin Smaków znajdziecie na stronie festiwalsmakow.lublin.eu.