- Tym razem też chcemy państwu nie tyle przybliżyć sam produkt, co też pokazać kulturę pszczelarską, bo to jest coś, czym warto się zainteresować. Zaczynamy 3 listopada. Od tego dnia już w naszych restauracjach partnerskich, w naszych Miejscach Inspiracji będzie dostępne menu festiwalowe. Będą to dania z miodem w roli głównej. Łącznie będzie to 17 różnych pozycji w menu w naszym mieście. Zachęcam, żeby popróbować, żeby zobaczyć jak ten produkt można w ciekawy sposób przemycić do dania i posmakować go na różne sposoby. Przygotowaliśmy trzy spacery z przewodniczkami inspiracji. Przygotowaliśmy szereg warsztatów. Będą to warsztaty poświęcone kulturze pszczelarskiej, ale też wykorzystaniu miodu w celach kosmetycznych - mówi Marcin Kęćko, Dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Miasta Lublin.
Festiwal to nie tylko kulinaria i nowe doznania dla naszego podniebienia. W tej edycji będzie można dowiedzieć się wiele o pszczelarstwie.
- Zapraszamy na warsztaty w ramach naszych wspólnych działań. Będzie się można dowiedzieć nie tylko o miodzie, ale o wszystkich rzeczach związanych z kulturą człowieka, wyrosłych wokół pszczoły i wokół miodu. Będą to dwa warsztaty, które będę miał przyjemność poprowadzić - mówi Marcin Sudziński, pszczelarz, opiekun Miejskiej Pasieki Artystycznej.
Festiwal Kuchnia Inspiracji rozpocznie się 3 listopada i potrwa do końca miesiąca. Listę restauracji biorących udział w festiwalu oraz szczegółowy program wydarzeń znajdziecie na stronie.
Zobacz także naszą galerię zdjęć: Ponad 62 tys. paczek papierosów nie trafi na polski rynek. Celnicy udaremnili przemyt w woj. lubelskim