Mieszkańcy Lubelszczyzny kochają zbierać grzyby w lesie. Lato i początek jesieni to ich ulubione pory roku, które kojarzą się przed wszystkim z udanymi zbiorami. Z grzybów można robić sosy, pierogi czy zupy, a nawet dodawać je do pizzy!
Jak mówią grzybiarze z naszego regionu, trwa teraz wysyp grzybów. W ostatnim czasie pogoda sprzyja pojawianiu się nowych okazów. Gdzie najbardziej polecają szukać grzybów? Najczęściej wymieniane są Lasy Janowskie, lasy wokół Szastarki, Lasy Kozłowieckie, lasy w okolicach Pawłowa, lasy w okolicach Czemiernik, ale lasy w okolicach pow. radzyńskiego, ale także wszystkie leśne zakątki w pow. kraśnickim. Jedna z naszych Czytelniczek poleca także przejść się po lasach między Szczebrzeszynem i Zamościem.
Koniecznie zobaczcie galerię zdjęć ze zbiorami grzybów naszych Czytelników!
Jesteście zapalonymi grzybiarzami? To na pewno zgodzicie się, że zbieranie tych cudownych „leśnych owoców” wymaga dużej wiedzy i doświadczenia! Przypominamy, że grzyby, co do których nie jesteś pewien, możesz zawsze przynieść do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Jak przygotować się na zbieranie grzybów?
Zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego należy mieć:
- odpowiednie ubranie: bluza lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;
- koszyk na grzyby najlepiej wiklinowy – w foliowej torebce grzyby zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu;
- nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;
- środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.
Zobacz także: „Sami swoi. Początek”. Ekipa filmowa zawitała do Muzeum Wsi Lubelskiej!