Niebezpieczna bakteria w serze
GIS poinformował, że informację o prowadzonym przez producenta wycofaniu „sera MORBIER AOP” otrzymał poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.
- Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - poinformował w ostrzeżeniu.
Chodzi o produkt: "Ser MORBIER AOP", z datami minimalnej trwałości: "29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025". Ostrzeżeniem objęte są wszystkie numery partii produktu z podanymi datami.
Krajem pochodzenia jest Francja.
![GIS](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-oPix-zsNM-eq7T_gis-664x442-nocrop.jpg)
i
Ostrzeżenie GIS
GIS przekazał, że prowadzony przez producenta i dystrybutorów proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mających kontakt z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu i wycofania ich z asortymentu.
Zobacz także: To pierwszy taki sklep w woj. lubelskim! W Lublinie otworzyła się Ukrainoczka