Salmonella w mięsie z indyka
GIS wydał ostrzeżenie dotyczące partii mięsa z indyka marki Morliny, w której wykryto Salmonellę:
"Produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - pisze GIS.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Mięso z indyka na kotlety. „Morliny” Surowy wyrób mięsny świeży, 500 g
Numer partii: 2261003002
Termin przydatności do spożycia: 29.09.2020
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Zakład mięsny będzie dezynfekowany, natomiast produkt jest wycofywany z obrotu.
GIS informuje, że partii mięsa z komunikatu nie należy spożywać - zwłaszcza bez obróbki termicznej, a jeśli dojdzie do zatrucia pokarmowego, należy skontaktować się z lekarzem.