- AI wskazała najzabawniejszą nazwę regionalnej potrawy z Lubelszczyzny.
- Chodzi o "krężałki księżpolskie" – małe, kiszone główki kapusty, których nazwa bawi sztuczną inteligencję ze względu na fonetykę i kontrast.
- Odkryj, dlaczego AI uznała tę nazwę za najśmieszniejszą i co sprawia, że krężałki są wyjątkowym przysmakiem!
To najśmieszniejsza nazwa potrawy z Lubelszczyzny według AI
Z ciekawości poprosiliśmy sztuczną inteligencję o to, by wskazała najśmieszniejszą jej zdaniem nazwę potrawy z województwa lubelskiego. Jak się okazuje, AI postawiła w tym przypadku na krężałki księżpolskie. To potrawa, która – jak sama nazwa wskazuje – wywodzi się z terenu gminy Księżpol, a na Liście Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego figuruje od kwietnia 2021 roku.
Dlaczego to właśnie krężałki księżpolskie sztuczna inteligencja wskazała jako najzabawniejszą nazwę potrawy z naszego regionu? Oto główne argumenty, które wymieniła:
- brzmienie słowa „krężałki” – zdaniem AI pierwszym skojarzeniem po jego usłyszeniu, jest „kręcić się”, co jednocześnie „może przywodzić na myśl coś maleńkiego i żywiołowego, na przykład kręcącą się zabawkę – a tu chodzi o kapustę!”;
- słowo „krężałki” brzmi lekkodusznie i „wesoło”, a w rzeczywistości odnosi się do „ciężkiego” warzywa, jakim jest kapusta. „Ten kontrast między lekką, zabawną nazwą a „poważnym” jedzeniem może wywołać uśmiech” – zaznacza AI.
„Zabawność tej nazwy nie wynika z samej potrawy, tylko z fonetyki i kontrastu między tym, co nazwa przywodzi na myśl, a tym, czym potrawa rzeczywiście jest. Dla lokalnych mieszkańców nazwa jest normalna, dla turysty może być zabawna i urocza” – podsumowuje swój wybór sztuczna inteligencja.
Sztuczna inteligencja wskazała, że ta potrawa z Lubelszczyzny ma najśmieszniejszą nazwę. Czym są krężałki księżpolskie?
Krężałki księżpolskie to ugotowane i ukiszone małe główki kapusty (mające maksymalnie 7-10 cm) w całości lub przekrojone na pół. Są układane warstwami, przekładane koprem i czosnkiem, a następnie zalane wodą z solą. Potrawa ta ma lekko słony smak i twardą, chrupiącą konsystencję, przypominającą kiszone ogórki.
„Ten zapomniany rarytas do dziś robią gospodynie z Gminy Księżpol w powiecie biłgorajskim. Z pola zbiera się niewyrośnięte główki kapusty wielkości pięści, obgotowuje w osolonej wodzie, ciasno układa w glinianym garnku mocno przesypując nasionami kopru, dodaje czosnku, zalewa przegotowaną wodą i odstawia do ukiszenia. Proces fermentacji, w wyniku którego powstaje kwas mlekowy, nadaje krężałkom księżpolskim charakterystyczny smak” – czytamy w opisie zawartym w wykazie produktów tradycyjnych, który jest dostępny na stronie gov.pl.
Krężałki księżpolskie często pełnią rolę przystawki adwentowej i postnej (dodaje się je np. do ziemniaków okraszonych skwarkami). Przepis na przygotowanie tego przysmaku przekazywany jest w gminie Księżpol z pokolenia na pokolenie.
Rozwiąż także nasz quiz: Te marki z Lubelszczyzny zna cała Polska! Sprawdź, co o nich wiesz!