Bez wątpienia potrawy z czasów PRL-u znów są modne. Powstaje wiele restauracji stylizowanych na tamten okres, robione są przyjęcia tematyczne, a niektóre dania można do tej pory spotkać w polskich domach. Siłą kuchni tamtego okresu była bez wątpienia prostota… i zdecydowanie niska cena. Nie ma w tym nic dziwnego, że wiele osób z rozrzewnieniem wraca do smaków swojej młodości.
Do popularnych dań z tego okresu można zaliczyć tatara, sałatkę jarzynową, blok czekoladowy czy bryzol. W czasach, gdy w sklepach nie było prawie nic i trudno było dostać cokolwiek, to te dania wydawały się naprawdę luksusowe. Teraz te potrawy ponownie królują na wielu rodzinnych przyjęciach!
PRL – kiedy był?
PRL to okres pomiędzy 1944, a 1989 rokiem. To czas przemian politycznych i społecznych. Codzienne życie w tym czasie było bardzo trudne przez wzgląd na brak towarów czy wszechobecną cenzurę i ograniczony dostęp do informacji. Z drugiej strony to także czas, w którym ludzie spędzali bardzo dużo ludzi wspólnie czas. Wiele osób tęskni z tymi czasami, a inni modlą się o to, aby nigdy nie wróciły.
Zobacz także: Jak wyglądała praca w czasach PRL? Zobaczcie te zdjęcia z lubelskich fabryk