Czym są bełżyckie Parzynalia?
W sobotę (9 sierpnia) w Bełżycach w woj. lubelskim rozpocznie się czwarta edycja Kameralnego Festiwalu Kuchni Bełżyckiej – Parzynalia. To wydarzenie, którego celem jest celebrowanie kulinarnej tradycji regionu w połączeniu z muzyczną zabawą.
„Idąc na Parzynalia nie spodziewajcie się festiwalu z wielką sceną i tłumami albo festynu potraw Kół Gospodyń Wiejskich – Parzynalia to festiwal kameralny, sąsiedzkie spotkanie, które celebruje smak dzieciństwa i domowej kuchni” – podkreślają organizatorzy festiwalu.
Nazwa tego wydarzenia nie jest przypadkowa. Parzynalia nawiązują do… sałaty parzonej, inaczej „sałacianki”, czyli tradycyjnej zupy z sałaty. To przysmak, który znany jest w zasadzie jedynie w Bełżycach i okolicznych miejscowościach! Sałaciankę można serwować na zimno lub na ciepło, zwykle z dodatkami takimi jak: śmietana, ocet, szczypiorek, ziemniaki i skwarki. Znane są tam również parzybrody (inaczej „pazibrody”), czyli danie z kapusty i ziemniaków, które jest podawane z okrasą.
„To właśnie wokół takich potraw toczy się rozmowa, wspólne gotowanie i dzielenie się przepisami” – przekonują organizatorzy.
Tegoroczne Parzynalia rozpoczną się w sobotę o godz. 16 od warsztatów gotowania sałaty parzonej i parzybrody. Następnym punktem programu będzie zwiedzanie z przewodnikiem – Dariuszem Figurą – w ramach „Opowieści o zamku i Bełżycach", po którym odbędzie się wspólna biesiada połączona z degustacją lokalnych potraw. Wydarzenie zakończy się folkową potańcówką, na której przygrywać będzie Kapela Bornego. W jej repertuarze nie zabraknie melodii weselnych i przyśpiewek!
Parzynalia 2025 w Bełżycach. Godzinowy program
Poniżej prezentujemy godzinowy program tegorocznego Kameralnego Festiwalu Kuchni Bełżyckiej – Parzynalia w Bełżycach:
- godz. 16 – warsztaty gotowania sałaty parzunej i parzybrody
- godz. 17:30 – opowieści o zamku i Bełżycach – zwiedzanie z przewodnikiem
- godz. 18 – degustacja potraw lokalnych oraz wspólna biesiada
- godz. 19 – potańcówka folkowa z Kapelą Bornego
„Podczas całego wydarzenia będziemy zbierać również przepisy od osób uczestniczących w Parzynaliach - na ich podstawie stworzymy księgę kuchni regionalnej Bełżyc, która po festiwalu dostępna będzie również w wersji elektronicznej” – zapowiadają organizatorzy.
Za przygotowanie wydarzenia odpowiada Fundacja Zamek Bełżyce oraz Teatr Nasz, a współorganizatorem tegorocznej edycji jest Koło Gospodyń Wiejskich Bełżyckie Fujarki.
Zobacz także galerię zdjęć: Potańcówka w lubelskim skansenie. Pary znów wirowały na parkiecie!

