historia

Jak pieczono chleb 100 lat temu? Zobacz zdjęcia

2024-02-20 14:11

W ciągu ostatnich 100 lat w Polsce wiele się zmieniło. Za nami nie tylko okrucieństwa wojny, ale także i czasy PRL-u, bieda i wiele innych. Nie zmieniło się jednak to, że na większości polskich stołów niemal każdego dnia pojawia się chleb. Sprawdziliśmy, jak wyglądała praca w piekarniach nawet 100 lat temu!

Na zmiany w procesie wypiekania chleba największy wpływ z pewnością miał rozwój technologii. Jak wspomina Piekarnia i Cukiernia Fabiana Małeckiego w Szkaradowie w woj. wielkopolskim, w 1905 r. w ciągu 3 godzin wypiekano ok. 50 bochenków. Ponad 100 lat później warszawska piekarnia Piwoński wypieka 3 tys. chlebów dziennie. Przyczyniła się do tego elektryfikacja kraju oraz udoskonalenie technologiczne piekarskiego sprzętu.

Przejrzeliśmy zbiory Narodowego Archiwum Cyfrowego, żeby przekonać się, jak wypiekanie chleba wyglądało w zeszłym stuleciu. Znaleźliśmy zdjęcia z przedziału od 1915 do 1980 r. Zapraszamy was do obejrzenia!

Nie tylko cebularz. W Lublinie odbyło się XXV Święto Chleba