Groźna bakteria w sezamie

i

Autor: pexel.pl zdjęcie ilustracyjne

ostrzeżenia GIS

Groźna bakteria w sezamie. Znana marka sklepów wycofuje produkt ze sprzedaży

2025-03-21 18:36

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w piątek ostrzeżenie o obecności bakterii salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego pochodzącego z Indii. Zaznaczył, że w razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego należy skontaktować się z lekarzem.

Salmonella w sezamie z Netto

Bakterie salmonelli wykryto w jednej partii sezamu łuskanego SERENO 200 g o numerze partii L250311V138 z datą minimalnej trwałości 28.02.2026, którego producentem jest VOG Polska sp. z o.o. z siedzibą w Skierniewicach przy ul. Przemysłowa 8, o kodzie pocztowym 96-100. Produkt został wyprodukowany dla "Netto sp. z o.o. Motaniec 30, 73-108 Kobylanka".

Sezam pochodzi z Indii.

GIS przekazał, że VOG Polska Sp. z o.o. oraz NETTO Sp. z o.o. wdrożyły już procedurę wycofania z obrotu handlowego wskazanego produktu.

Groźna bakteria w sezamie

i

Autor: GIS

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta i dystrybutora – zapewnił GIS.

Salmonella jest niebezpieczna dla zdrowia

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty.

Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości i posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Zobacz także: Oto najmniejsza dzielnica Lublina