Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) wykryto w 4 z 5 badanych próbek określonej partii tatara wołowego w wyniku działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - poinformował GIS.
Chodzi o produkt: Tatar wołowy, 200 g.
Numer partii: 1032604.
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024.
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
GIS przekazał, że producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. GIS podkreślił, że nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Zobacz także: Tak ponad 100 lat temu wyglądał Łuków