Certyfikat, o którym mowa, nosi nazwę „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” , a w Lublinie otrzymało go Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli. Przyznane certyfikaty potwierdzają zapewnienie pacjentom i pacjentkom ciągłego dostępu do wysokiej jakości terapii żywieniowej i wymagają odnowienia co 2 lata.
Wg ekspertów i ekspertek żywienie kliniczne powinno być integralną częścią procesu leczniczego. Leczenie żywieniowe (żywienie kliniczne) to postępowanie lekarskie obejmujące ocenę stanu odżywienia, ocenę zapotrzebowania na niezbędne substancje odżywcze i ich podawanie w postaci zwykłych produktów odżywczych, płynnych diet lub sztucznego odżywiania, monitorowanie stanu klinicznego i zapewnienie optymalnego wykorzystania wybranej drogi karmienia. Ma szczególne znaczenie dla pacjentów i pacjentek chirurgicznych, onkologicznych, neurologicznych czy osób krytyczne chorych. Wprowadzenie leczenia żywieniowego prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia powikłań u chorych, skraca czas hospitalizacji i obniża ryzyko ponownego przyjęcia do szpitala.
Eksperci i ekspertki jasno wskazują, że leczenie żywieniowe jest opłacalne zarówno dla pacjentów i pacjentek, jak i szpitala. Twierdzą, że szacunkowe koszty leczenia osób niedożywionych są średnio 3 razy droższe, a to jedna trzecia hospitalizowanych.