Jak wiadomo, owoce i warzywa to źródło wielu witamin dla naszego organizmu. Dostarczają składniki, które są korzystne dla naszego zdrowia. Banany są dla nas przede wszystkim naturalnym źródłem potasu, ale mają w sobie również pokłady magnezu, fosforu i wapnia oraz witaminy z grupy A, B, C, E i K. Jeśli zastanawiacie się, czy przed zjedzeniem tego owocu konieczne jest oderwanie jego ciemniejszej części, to poniżej przychodzimy z odpowiedzią!
Czy czarną końcówkę od banana można zjeść?
Kiedy widzimy owoc, który posiada ciemną część, często odruchowo stwierdzamy, że zaczyna się on psuć lub że w tym miejscu zagnieździły się robaki lub larwy. Czy tak samo jest w przypadku ciemniejszej końcówki banana? Okazuje się, że nie! Wbrew temu, co twierdzi wiele osób, w czarnej końcówce tego owocu wcale nie kryją się pasożyty ani toksyny, a jej zjedzenie nie jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. Ciemniejsza część banana to po prostu pozostałość po kwiecie bananowca. Oznacza to, że spokojnie możemy zjeść cały owoc, bez konieczności odrywania jego czarnej końcówki. Podobnie nie powinna zniechęcać nas skórka, na której widoczne będą ciemnobrązowe plamki. Są one oznaką, że dany banan jest dojrzały, a co za tym idzie, bardziej słodki. Warto jednak pamiętać, że to właśnie skórka tego owocu jest elementem, który może być pokryty pestycydami, dlatego przed konsumpcją owocu należy go dobrze umyć (najlepiej pod ciepłą, bieżącą wodą).