Lubisz eksperymentować w kuchni? Mąka ze świerszczy to produkt uniwersalny. Można ją używać między innymi do wyrobu domowego pieczywa. W wielu krajach już można kupić chleb z tym dodatkiem i nikogo to nie dziwi. W Polsce wywołuje spore kontrowersje, a niepotrzebnie! Mąka ze świerszczy jest bogate w białko. Do tego nie zawiera glutenu, więc jest dobre dla osób, które cierpią na celiakię.
Obrzydza cię idea jedzenia robaków? Wiele rzeczy zależy od nastawienia do eksperymentowania w kuchni i próbowania nowych smaków. W naszej rodzimej kuchni można znaleźć wiele obrzydliwszych dań, które wywołują ciarki na ciele obcokrajowców, a Polacy jedzą je ze smakiem. Poniżej przedstawiamy przykłady dań, które są znacznie gorsze niż mąka ze świerszczy. Po przeczytaniu tego na pewno stwierdzisz, że "jedzenie robaków" wcale nie jest takie złe!
Kaszanka
Dla wielu osób kaszanka z cebulką to najlepsze możliwe danie! Obcokrajowców ono zdecydowanie obrzydza! Kaszanka jest robiona z kaszy jęczmiennej lub gryczanej. Dodaje się do niej krew, a do tego ma osłonkę zrobioną… z jelita. Palce lizać, prawda?
Czernina
W wielu miejscach w Polsce to danie to prawdziwy rarytas! To zupa, która składa się z rosołu… i świeżej krwi. Jest doprawiona mąką, zakwaszona octem z dodatkiem przypraw korzennych, takich jak cynamon, goździki, pieprz. Wrzuca się także tam suszone śliwki i jabłka. Podaje się z krojonymi podrobami i kluseczkami.
Bigos
Bigos często podawany jest podczas świąt w polskich domach. To danie można znaleźć w wielu restauracjach. Jednak dla osób, które przyjechały po raz pierwszy do Polski to naprawdę obrzydliwe danie. Składa się ze zgniłej kapusty, starych zasuszonych grzybów z dodatkiem mięsa. Pyszności!
Żurek
Żurek czy barszcz biały to danie, które jada się na śniadanie Wielkanocne w każdym polskim domu. Wiecie, z czego się robi tę zupę? Zakwas to nic innego jak zafermentowana mąka, która przez kilka dnia, a nawet tygodni stała w zacienionym miejscu. Do tego podaje się kiełbasę i jajko.
Flaczki
Zupa podawana bardzo często na weselach. Z czego się składa? Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Dopuszczalne jest także użycie żołądków wieprzowych oraz jeleniowatych: jelenia, daniela, łosia. Na flaki można przeznaczyć wszystkie 4 części żołądka: księgi, żwacz, czepiec oraz trawieniec. Zupa jest podawana z ostrymi przyprawami.