Sylwia Stachyra jest z Lublina. Choć z wykształcenia jest prawniczką, to jej marzeniem było zostać kucharzem, więc poszła za głosem serca. Zaraz po skończeniu studiów poświęciła się całkowicie pracy w gastronomii. Prowadziła Restaurację EGO w pięciogwiazdkowym Hotelu Alter w Lublinie. Wcześniej jednak w Wielkiej Brytanii zdobyła najwyższy dyplom kucharski i tam także prowadziła swoją restaurację. Jednak to wciąż było mało! Pani Sylwia ukończyła kurs marynarski i pływała na superjachtach jako prywatny kucharz. Stamtąd trafiła do londyńskiej restauracji w najstarszym hotelu Savoy prowadzoną przez samego Gordona Ramseya.
W maju 2018 roku po powrocie do kraju wzięła udział w polskiej edycji popularnego programu TOP CHEF i zwyciężyła, jako druga kobieta w historii. Ostatni lata poświęciła na promowaniu lubelskiej kuchni i kultury na całym świecie.
Panią Sylwię będzie można zobaczyć już na początku marca w światowym konkursie Top Chef World All-Stars. Zmierzy się z przedstawicielami takich krajów jak Brazylia, Francja czy Kanada.
Już teraz uczestniczka z Polski mówi, że swoich daniach będzie chciała pokazać elementy regionalnej kuchni Lubelszczyzny.
Trzymamy mocno kciuki!
Poniżej zobaczycie zwiastun programu.