- Co zrobić z nadmiarem świątecznego jedzenia? Przede wszystkim dobrze je przechować, żeby można było zjeść w późniejszym terminie, np. zamrozić lub zawekować. Natomiast jeżeli rzeczywiście jest go sporo i nie chcemy tego zostawiać w domu, można nadwyżki dostarczyć do Jadłodzielni Lublin - mówi Michał Wolny, jeden z organizatorów i wolontariusz Jadłodzielni. - Można tam rzeczy przynieść i można sobie wziąć, to co aktualnie leży na regałach. Warto świąteczne nadwyżki przynieść dlatego, że dzięki temu jedzenie się nie zmarnuje. Dobrze żeby te potrawy, które przywozimy z wigilijno-świątecznego stołu do Jadłodzielni były oznaczone datą wyprodukowania dania, były szczelnie zamknięte oraz żeby były podzielone na mniejsze porcje, żeby więcej osób mogło z tego posiłku skorzystać.
Jadłodzielnia znajduje się na Targowisku przy al. Tysiąclecia 2. Działa w godzinach pracy Targowiska, czyli od 8:00 do 18:00 w dni powszednie i do 15:00 w soboty. Dodatkowo w pierwszy i drugi dzień świąt Bożego Narodzenia nadwyżki jedzenia będzie można przekazać wolontariuszom z Jadłodzielni w godzinach od 17:00 do 19:00.