– W Szkole Podstawowej im. ks. Jana Twardowskiego uczniowie korzystają już z nowej stołówki. Przeprowadziliśmy tam generalny remont kuchni i całego traktu żywieniowego. Ważne było również dostosowanie instalacji do obecnych wymogów gwarantujących bezpieczeństwo pracy i użytkowania. Nowy sprzęt i wyposażenie to większy komfort przygotowywania, jak i spożywania posiłków – mówi Artur Szymczyk, Zastępca Prezydenta Miasta Lublin ds. Inwestycji i Rozwoju.
Remont i przebudowa polegały przede wszystkim na nowym podziale pomieszczeń istniejącej kuchni wraz z zapleczem, dlatego zakres wykonanych robót architektoniczno-budowlanych był bardzo szeroki.
Wydzielono na nowo część kuchenną z pomieszczeniami kuchni, pomieszczeniem obróbki wstępnej, zmywalnią naczyń i pomieszczeniami magazynowymi oraz część socjalną i higieniczno-sanitarną z pomieszczeniem dla personelu, toaletą i wc, pomieszczeniem porządkowym i magazynkiem. Dodatkowo zaprojektowano przestrzeń techniczną na urządzenia technologiczne i centralę wentylacyjną.
- Remont we wszystkich pomieszczeniach obejmował skucie i wykonanie nowych tynków i posadzek gresowych, wymianę drzwi we wszystkich pomieszczeniach, roboty wyburzeniowe ścianek działowych oraz wymurowanie nowych. Dodatkowo wykonano nowe okładziny ścienne z płytek i roboty malarskie oraz także montaż na korytarzu nowej poręczy schodowej i balustrady antresol. Ponadto przebudowano przyłącze wodociągowe, wykonano nową instalację wodociągową, kanalizacji sanitarnej i technologicznej dla kuchni z zapleczem. Wykonano również nową wentylację mechaniczną, instalację gazową oraz przebudowano instalację centralnego ogrzewania. W ramach zadania we wszystkich pomieszczeniach wymieniono także instalację elektryczną – tłumaczy Monika Głazik z lubelskiego ratusza.
Kuchnia i cały blok żywieniowy po remoncie otrzymały nowy, profesjonalny sprzęt gastronomiczny wykonany ze stali kwasoodpornej oraz meble m.in. regały i stoły robocze, szafy chłodnicze, basen gastronomiczny oraz urządzenia do obróbki termicznej:
- kuchnie,
- taborety gazowe,
- patelnię elektryczną,
- piec konwekcyjno-parowy
- oraz różne urządzenia kuchenne i naczynia. Nad urządzeniami zainstalowano gastronomiczne okapy wyciągowe.
Z obiadów przygotowywanych przez stołówkę szkolną korzysta obecnie ponad 260 uczniów.
Polecany artykuł: