Raport Najwyższej Izby Kontroli z 2018 r. wykazał znaczące nieprawidłowości w zakresie żywienia w szpitalach. Jako najczęściej powtarzające się błędy żywieniowe wymieniano nieprawidłowe zbilansowanie jadłospisów: mały udział produktów będących źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, zbyt wysoka podaż produktów o niskiej wartości odżywczej i wysokiej zawartości tłuszczu, zaniżona wartość energetyczna diet, nieprawidłowy rozkład energii na poszczególne posiłki, zawyżona zawartość soli.
Jednak pilotażowy projekt „Dobry posiłek w szpitalu” zmienił w wielu miejscach to, jak wyglądają posiłki. Do tego grona na pewno zalicza się Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Radzyniu Podlaskim, który codziennie publikuje zdjęcia smakowicie wyglądających dań. Już na pierwszy rzut oka widać, że różnica jest kolosalna! Posiłki wyglądają estetycznie i są zbilansowane. Na talerzu jest kolorowo, a pacjenci nie narzekają na smak dań.
Koniecznie zobaczcie posiłki z radzyńskiego szpitala!
Zobacz także: Wiosna jest już w Lublinie? Szukaliśmy jej oznak w Ogrodzie Saskim