Trujący grzyb podobny do kurki - lisówka pomarańczowa
Ostatnio pewna Tiktokerka pochwaliła się swoimi zbiorami. Kobieta twierdziła, że zebrała pyszne kurki, które zjadła w jajecznicy. Wkrótce pod jej nagraniem pojawiły się wpisy od grzybiarzy, którzy uświadomili „niedzielnej grzybiarce”, że jej zbiory są trujące i zebrała nie kurki tylko lisówkę pomarańczową. Do nagrania kobiety odniosły się nawet Lasy Państwowe na swoim Facebooka.
„My życzymy zdrowia, a na kolejne grzybobranie zalecamy zabranie ze sobą atlasu grzybów. Owocniki lisówki zawierają arbitol, który może (zależnie od predyspozycji spożywającego) powodować uciążliwe zaburzenia trawienne” – czytamy na Facebooku Lasów Państwowych.Zanim zdecydujemy się wrzucić zebrane grzyby na patelnie warto wiedzieć, jak odróżnić jadalne grzyby od trujących.
Kurka, czy trująca lisówka pomarańczowa?
Kurka a dokładniej Pieprznik jadalny to bardzo smaczny i aromatyczny grzyb, który lubi wiele osób. Jak odróżnić kurkę od lisówki? Pieprznik jadalny ma od spodu sztywne żółto-pomarańczowe fałdy (żeberka). Podszywająca się pod niego trująca lisówka pomarańczowa te żeberka ma bardzo cienkie i delikatne. Oba grzyby różnią się też trzonkami: ten u kurki jest krótki, gruby i przysadzisty, a lisówka ma cienki trzonek w kolorze pomarańczowym. Kurki są żółte, a ich kapelusz jest „zwarty”, natomiast kapelusz lisówki pomarańczowej jest cienki i elastyczny. Kolor lisówki jest bardziej intensywny i pomarańczowy.
Jeśli nie wiecie, czy zebrane grzyby są jadalne, pamiętajcie, że zawsze możecie zanieść je do specjalistów w sanepidzie, którzy sprawdzą wasze zbiory.
Zobacz także: Nasi dziadkowie też kochali grzyby! Zobacz zdjęcia grzybiarzy z dawnych lat!
Pomyłki mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Potrafisz rozróżnić które grzyby są jadalne a które trujące?
Posłuchaj podcastu.
Listen to "Sezon grzybowy w pełni. Uważajcie co wsadzacie do koszyka" on Spreaker.