Co można zrobić z pigwy?
Dojrzałe owoce pigwy mają cytrynowożółtą barwę oraz bardzo przyjemny aromat, który wielu osobom przypomina zapach pomarańczy i ananasa. Owoce pokryte są gęstymi włoskami, które w trakcie dojrzewania ulegają starciu. Chociaż najwięcej pigwy uprawia się w basenie morza Śródziemnego i Czarnego, to obecnie ten owoc zyskuje coraz większą popularność także w Polsce. Najczęściej drzewa pigwy na własne potrzeby sadzą ogrodnicy w przydomowych ogrodach.
Chociaż surowa pigwa ma dosyć cierpki smak to po obróbce smakuje niesamowicie. Dlatego wiele osób wykorzystuje ją do przetworów.
-
Pigwa wspiera odporność
W okresie jesiennym skorzystać z dobroczynnych właściwości pigwy, ponieważ jedną z najczęściej wychwalanych właściwości tego owocu jest działanie wzmacniające na odporność organizmu. Pigwa także wpływa korzystnie na układ pokarmowy (wspomaga wytwarzanie soków trawiennych) i odporność (zawiera witaminy B1, B2 oraz C). Zawiera też antyoksydanty, które korzystnie wpływają na redukcję stanu zapalnego i ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym.
Najczęściej syropy i napary z pigwy stosowane są podczas spadku odporności organizmu, zaburzeniach trawienia i jako wsparcie przy przeziębieniu i grypie.
Najlepsze przepisy na syrop, nalewkę i dżem z pigwy
Warto wiedzieć, że pigwa pospolita bardzo szybko brązowieje po rozdrobnieniu. Dlatego warto przygotowywać ją w mniejszych ilościach. Dojrzałe owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo ze względu na cierpki smak. Wzmacniający odporność syrop z pigwy, to obecnie jeden z najchętniej wybieranych pigwowych produktów. W sklepach kosztują około 25-40 złotych za litr. Ale zdecydowanie polecamy zrobić je samemu, bo jest to bardzo proste. Poniżej znajdziecie najpopularniejsze przepisy na przetwory z pigwy.
-
Dżem z pigwy
Do przygotowania dżemu będziemy potrzebować: 2 kg pigwy, 50 mililitrów soku z cytryny, 1kg cukru, 0,5 szklanki wody. Owoce pigwy umyj, obierz i usuń pestki, a następnie pokrój na małe kawałki. Tak przygotowane owoce wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sok z cytryny i duś, aż do momentu uzyskania miękkości. Następnie dodaj cukier i gotuj do całkowitego rozpuszczenia. Wyparzone słoiki napełnij dżemem, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.
-
Syrop z pigwy
Owoce należy umyć i osuszyć. Następnie wyciąć z nich pestki i gniazda nasienne, a następnie pokroić owoce w niewielką kostkę. Pokrojone owoce przesypać do słoika i zasypać cukrem. Na 1 szklankę pokrojonych owoców dajemy 1 szklankę cukru. Mieszankę odstawić na 2 dni, pamiętając, jednak o codziennym mieszaniu (lub potrząsaniu słoikiem) rano i wieczorem. Po dwóch dniach syrop z pigwy jest gotowy do spożycia i można go pasteryzować.
-
Nalewka z pigwy
Na początku postępujemy tak jak podczas przygotowywania syropu. Na 2 kg owoców pigwy będziemy potrzebować 1 l. spirytusu (70%) i 1 kg cukru. Do osuszonego słoja przekładamy pokrojoną drobno pigwę i zasypujemy cukrem. Po około 2 tygodniach należy przefiltrować sok i dodać do niego spirytus. Odstawiamy mieszankę na miesiąc, po czym ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek.
Warto pamiętać, że kieliszek nalewki z pigwy można podać w celach poprawy trawienia oraz przy przeziębieniach. Pamiętajmy jednak, że większa jej ilość z pewnością nie przysłuży się naszemu zdrowiu.
Polecany artykuł: