Zakupy w czasie epidemii. Jak nie zarazić się koronawirusem w trakcie ich robienia? [AUDIO]

i

Autor: pixabay/kc0uvb

Zakupy w czasie epidemii. Jak nie zarazić się koronawirusem w trakcie ich robienia? [AUDIO]

2020-03-27 18:12

W trakcie trwającej epidemii koronawirusa ważne jest żebyśmy pozostali w domach. Jednak prędzej czy później każdy z nas będzie musiał wyjść po zakupy. Jak wtedy należy postępować, aby uniknąć zarażenia koronawirusem?

- Starajmy się robić zakupy możliwie rzadko, a przede wszystkim pojedynczo - mówi Magdalena Smolińska-Kornas, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie. - Na zakupy nie powinniśmy chodzić całymi rodzinami. W sklepach nie powinna przebywać duża liczba osób. Jeżeli jest to możliwe, za zakupy płaćmy zbliżeniowo kartą, nie gotówką.

Najlepiej jest też unikać klamek i innych powierzchni. Wirusy i bakterie mogą znajdować się także na koszykach i wózkach sklepowych, dlatego warto w trakcie zakupów produkty wkładać do swojej torby czy reklamówki.

- Chciałabym podkreślić, że nie higieniczne jest przebieranie i dotykanie produktów przeznaczonych do spożycia bez mycia i obróbki termicznej, takich jak pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze - dodaje rzecznik sanepidu. - Nie wolno kichać i kasłać nie tylko w stronę innych osób, ale też towarów w sklepie. Osoby starsze i przewlekle chore nie powinny chodzić na zakupy.

Po powrocie z zakupów powinniśmy od razu zdjąć kurtkę, buty i zostawić je w jednym miejscu. Następnie dokładnie umyć ręce.

- Przy zakupie żywności i przy jej obróbce należy zachować zasady higieny - dodaje Smolińska-Kornas. - Należy pamiętać, że dokładna obróbka termiczna niszczy koronawirusa, ponieważ ulega on zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury, np. 60 stopni Celsjusza przez 30 minut. Tak więc w przypadku mięsa czy produktów surowych typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne.

Koronawirusy do namnażania potrzebują gospodarza, którym w tym wypadku jest człowiek. Aby zapobiec przedostaniu się wirusa do naszego organizmu należy myć ręce, powierzchnie, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski.

Więcej na ten temat w materiale dźwiękowym. Posłuchaj: