Pomogą walczyć z chorobą przez odżywianie. Ogólnopolski program dla szpitali [AUDIO]

2021-01-22 20:24

Lubelskie szpitale mają szansę na poprawę żywienia klinicznego. Mimo epidemii, rusza druga edycja projektu "Leczenie przez żywienie".

Pomogą walczyć z chorobą przez odżywianie. Ogólnopolski program dla szpitali [AUDIO]

i

Autor: materiały prasowe/ Materiały prasowe

Do ogólnopolskiego programu "Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego" mogą zapisać się bezpłatnie placówki wszystkich typów.

Inicjatywa programu ma na celu upowszechnić w szpitalach dobre praktyki żywienia klinicznego i dać szansę pacjentom na poprawę stanu odżywienia podczas walki z chorobą.

To ważne, bo w wielu szpitalach metoda ta nadal nie jest realizowana. - 30 proc. pacjentów trafia do szpitali niedożywiona. Ich stan nie poprawia się podczas leczenia, bo placówki nie są mimo posiadanych instrumentów nie wcielają w życie odpowiednich procedur - mówi nam dr hab. n. med. Przemysław Matras ze szpitala klinicznego nr 4 w Lublinie i ekspert Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego.

- Są szpitale, w których to działa. Chcemy te placówki nagrodzić, ale też zmobilizować te, gdzie nie do końca to się udaje - dodaje prof. Matras.

Według najnowszych badań, mieszkańcy naszego regionu nie wiedzą, czym jest żywienie kliniczne. Mylą je z jedzeniem szpitalnym lub z dietą. Co więcej, niską świadomość na ten temat mają także lekarze. Tymczasem żywienie kliniczne jest metodą, która przyspiesza leczenie.

- Podstawą każdej terapii jest odżywianie pacjenta. To nasz obowiązek. Odżywianie kliniczne składa się z odżywiania doustnego, dojelitowego i pozajelitowego - tłumaczy ekspert.

Zgłoszenia do programu Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) przyjmowane są do 28 lutego 2021 roku. Do tej pory chęć udziału wyraziło 15 lecznic.

Formularze dostępne są na stronie leczenieprzezzywienie.org

Jednym z laureatów poprzedniej edycji został Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Lublinie.

- Żywienie kliniczne nie jest garkuchnią - mówi nam prof. Przemysław Matras