Dzień Cebularza 2025 w Lublinie
W tym roku świętowanie Dnia Cebularza w Lublinie odbywa się w piątek (20 czerwca). Cebularzowe mini miasteczko stanęło na placu po Farze na Starym Mieście. Wydarzenia zaplanowane w ramach tego wydarzenia potrwają od godz. 13 do 18. Co dokładnie się dzieje?
W programie tegorocznego Dnia Cebularza znalazły się między innymi konkursy. Wśród nich jest na przykład rzucanie cebulą do celu, a na uczestników czekają nagrody i pamiątkowe cebulowe medale. Zaplanowano również warsztaty, występy artystyczne, pokazy kulinarne oraz tematyczne spacery. Na tym nie koniec. 20 czerwca to jedyna okazja w tym roku, by spróbować smaku lodów cebularzowych. Są one dostępne do końca dnia w lodziarni Bosko przy Krakowskim Przedmieściu.

Godzinowy program Dnia Cebularza 2025 na Placu po Farze w Lublinie
Poniżej prezentujemy godzinowy program Dnia Cebularza 2025 w Lublinie:
- godz. 13-15 – warsztat z przygotowania cebularzy prezentowych,
- godz. 13:30-14 – cebulowy konkurs z nagrodami,
- godz. 13:30-14 – spacer „Lublin pachnący cebulą i makiem” z Przewodniczką Inspiracji Martą Łukasik,
- godz. 14:10-14:45 – cebulowy konkurs z nagrodami,
- godz. 15-16 – pokaz kulinarny przygotowany przez Perłową Pijalnię Piwa,
- godz. 15-16 – warsztat bębniarski i koncert Sylwii Lasok (obowiązują wcześniejsze zapisy),
- godz. 16-17:30 – spacer „Śladami cebularza – opowieść o piecach, bajglach i dawnych piekarniach Lublina” – Piotr Nazaruk, Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN”,
- godz. 16-18 – warsztat kulinarny z Perłową Pijalnią Piwa,
- godz. 16:15-17 – cebulowy konkurs z nagrodami,
- godz. 17-18 – występ artystyczny Fundacji Sztukmistrze – „Duet KuMy”,
- wydarzenia towarzyszące: gra miejska (pakiety startowe do obioru w punkcie informacyjnym na Placu Po Farze), degustacja cebularzy, lody cebularzowe, stanowisko z wykonywaniem zdjęć na szkle.
Udział w wydarzeniu jest darmowy! Zobaczcie na zdjęciach w powyższej galerii, jak wyglądało rozpoczęcie tegorocznego Dnia Cebularza w Lublinie!
Cebularz – co to jest?
Przypomnijmy, że cebularz to najpopularniejszy przysmak kojarzony z Lublinem. Ten charakterystyczny okrągły wypiek wywodzi się z kuchni żydowskiej, a podstawą do jego stworzenia jest mąka pszenna, drożdże oraz farsz z maku i pokrojonej w kostkę cebuli.
Choć w stolicy woj. lubelskiego cebularze można kupić w niemal każdej piekarni czy sklepie, to certyfikat poświadczający wypiekanie go zgodnie z oryginalnym przepisem posiada jedynie kilka piekarni w naszym regionie. Co więcej, już od dekady ten tradycyjny lubelski wypiek znajduje się w unijnym Rejestrze Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych, a od 2017 r. w Lublinie działa Regionalne Muzeum Cebularza, gdzie podczas warsztatów można samemu spróbować swoich sił w przygotowaniu tego wypieku.
Zobacz także galerię zdjęć: Gdzie kupić najlepsze cebularze w Lublinie? Oto miejsca polecane przez naszych Czytelników