Świeże owoce i warzywa, mieli otrzymać uczniowie z 956 lubelskich podstawówek od 12 do 25 marca. Jednak z powodu zamknięcia szkół na ten okres, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęło działania przeciw marnowaniu żyzności.
Zamówione już wcześniej przez dostawców jedzenie dzisiaj zostało przekazane trzem szpitalom w województwie lubelskim.
— Porozumieliśmy się z wojewodą lubelskim. On wskazał trzy szpitale, które potrzebują w tym momencie takich produktów i uczestniczą w tym procesie walki z epidemią. Produkty otrzyma Samodzielny Publiczny Szpital im. Jana Bożego w Lublinie, Centrum Onkologii Ziemi Lubelskiej im. św. Jana z Dukli w Lublinie, a także Jednoimienny Szpitala Zakaźny w Puławach. — mówi Marek Wojciechowski Z-ca Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Lublinie.
Szpitale otrzymają 10 ton jabłek, około 200 kg gruszek, 1300 sztuk mleka świeżego oraz ponad 2000 sztuk kefiru naturalnego. Obecnie dostawcy z powodu przesunięcia terminu zamknięcia szkół już nie zamawiają produktów. Jeden ze szpitali w najbliższym czasie otrzyma także 9,5 tony marchewki.