Mimo podającego deszczu wojewódzkie święto plonów rozpoczął, jak co roku, barwny korowód wieńców, w którym uczestniczyły delegacje z całego regionu. Korowód powitali gospodarze dożynek: Marszałek Jarosław Stawiarski, wicemarszałkowie Michał Mulawa i Zbigniew Wojciechowski, członek zarządu Bartłomiej Bałaban oraz Starosta Lubelski Zdzisław Antoń. Następnie odbyła się uroczysta Msza Świętej, którą odprawił Arcybiskup Metropolita Lubelski Stanisław Budzik.
– Lech Kaczyński powiedział, kiedyś że tylko połączenie nowoczesności z tradycją może dać nam lepszy rozwój. Dlatego tak bardzo ważne jest dzisiejsze święto. Na Lubelszczyźnie byliśmy przywiązani do ziemi, nie bez powodu byliśmy nazywani spichlerzem ziem polskich. Dziękuję rolnikom za ich codzienny trudny. To wasza ciężka praca sprawia, że na naszych stołach nie brakuje chleba i oby nigdy go nam nie zabrakło – mówił Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski.
Polecany artykuł:
Dożynki kultywują lubelskie tradycje i pozwalają docenić twórczość ludową kół gospodyń wiejskich, rywalizujących w konkursach na wieńce dożynkowe. Komisja po obejrzeniu i ocenie 29 wieńców postanowiła przyznać następujące nagrody i wyróżnienia:
w kategorii wieniec tradycyjny:
1. miejsce: Nowe Zadybie, gm. Kłoczew, pow. rycki
1. miejsce: Węglin, gm. Trzydnik Duży, pow. kraśnicki
2. miejsce: Żerocin, gm. Drelów, pow. bialski
2. miejsce: Stasin, gm. Wojciechów, pow. lubelski
3. miejsce: Zamch, gm. Obsza, pow. biłgorajski
3. miejsce: Siedliszcze nad Bugiem, gm. Dorohusk, pow. chełmski
wyróżnienia:
- Jarosławiec, gm. Sitno, pow. zamojski
- Turka, gm. Dorohusk, pow. chełmski
- Zagrody, gm. Żyrzyn, pow. puławski
Kluczkowice, gm. Opole Lubelskie, pow. opolski
w kategorii na wieniec współczesny:
1. miejsce: Pilaszkowice, gm. Rybczewice, pow. świdnicki
2. miejsce: Antopol, gm. Podedwórze, pow. parczewski
3. miejsce: Hopkie, gm. Łaszczów, pow. tomaszowski
wyróżnienia:
- Kotlice, gm. Miączyn, pow. zamojski
- Jaszczów, gm. Milejów, pow. łęczyński
- Łuszczów I i II, gm. Wólka, pow. lubelski
Święto plonów, gromadzące mieszkańców z całego regionu, jak co roku pozwala dostrzec regionalnych wystawców. Uczestnicy dożynek mogli zakupić żywność ekologiczną od lokalnych przedsiębiorców i docenić tradycyjne rękodzieło.