Jarmark, pokazy kulinarne i warsztaty. W Lublinie startuje Europejski Festiwal Smaku 2025!

2025-09-08 15:26

Przez najbliższy tydzień w Lublinie trwać będzie tegoroczna edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. W programie tej kulinarnej imprezy znalazły się warsztaty i pokazy kulinarne, wystawy, konkursy i występy artystyczne. Nie zabraknie również jarmarku, który opanuje przestrzeń lubelskiego Starego Miasta. Szczegółowy program znajdziesz poniżej!

Na Starym Mieście w Lublinie trwa Jarmark Inspiracji w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku

i

Autor: PW

To będą smakowite dni! W Lublinie rusza Europejski Festiwal Smaku 2025

Od 8 do 15 września w Lublinie trwać będzie 17. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. To kulinarne wydarzenie, które obfituje nie tylko w warsztaty i pokazy kulinarne, ale również w sztukę. Będą między innymi wystawy i występy artystyczne, a jednym z głównych punktów programu, podobnie jak w latach ubiegłych, będzie jarmark festiwalowy, na którym pojawią się wystawcy z różnych stron świata. Hasło przewodnie tegorocznej edycji tej imprezy to „Krajowo i lokalnie”. 

Od pajdy chleba ze smalcem po świeże ostrygi. Lublin gościł "Europejski Festiwal Smaku".

Europejski Festiwal Smaku 2025 w Lublinie. Oto szczegółowy program 

Przed nami kilka dni wypełnionych kulinarnymi doznaniami! Poniżej prezentujemy godzinowy program tegorocznego Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. 

Poniedziałek (8 września):

  • godz. 18:30 – warsztaty Smakuj Życie – „Apetyt na życie”, prowadzi Lilija Patonia, ul. Archidiakońska 6
  • godz. 18:45 – uroczyste otwarcie festiwalu – wernisaż wystawy fotografii pt. „Dno oka. Z albumu rodzinnego Elizy Kunz”, krużganki klasztoru o.o. Dominikanów

Wtorek (9 września):

  • godz. 18:30 – warsztaty Smakuj Życie „Chleb powszedni – sztuka prostoty”, prowadzi Lilija Patonia, ul. Archidiakońska 6
  • godz. 19 – projekt Stacja badawcza dziedzictwa kulinarnego województwa lubelskiego, spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim, klasztor o.o. Dominikanów Sala Unii Lubelskiej

Środa (10 września):

  • godz. 12 – otwarcie Jarmarku Festiwalowego na Starym Mieście w Lublinie
  • godz. 13 – prezentacja wystawców, spacer po stoiskach, Stare Miasto
  • godz. 14 – instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto
  • godz. 18 – „Podróż przez kolory i smaki herbaty” – warsztaty kulinarne,Szkoła Lider ul. Radziwiłłowska 5
  • godz. 18:30 – warsztaty Smakuj Życie – „Smak miłości – odżywianie relacji”, prowadzi Lilija Patonia, ul. Archidiakońska 6
  • godz. 19 – projekt Stacja badawcza dziedzictwa kulinarnego województwa lubelskiego, spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim, klasztor o.o. Dominikanów Sala Unii Lubelskiej

Czwartek (11 września):

  • godz. 12 – Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, degustacje, Stare Miasto
  • godz. 14 – instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto
  • godz. 16:30 – projekt Re:Union Smaków „Tabulatura Jana z Lublina”, debata z Adamem Natankiem, Szkoła Muzyczna im. T. Szeligowskiego
  • godz. 18 – warsztaty kulinarne z Robot Coupe, Szkoła Lider ul. Radziwiłłowska 5
Lublin Radio ESKA Google News

Piątek (12 września):

  • godz. 12-20 – Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, Stare Miasto
  • godz. 12 – konkurs „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2025”, restauracja, „Od Kuchni”, ul. Grodzka 26
  • godz. 13 – oficjalne Rozpoczęcie Targów Ekonomii Społecznej, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 13:30 – występ artystyczny Zespół Śpiewaczy Rola z Motycza, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 13:30 – Leica Open Day, prezentacja aparatów Leica, prowadzi Piotr Marek, krużganki przy Skarbcu, klasztor o.o. Dominikanów
  • godz. 15 – warsztaty z Frywolitki, Stowarzyszenie Twórców Ludowych w Niemcach, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 16 – konkurs Good Chef Junior, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 17 – o roli dyplomacji kulinarnej w promocji Województwa Lubelskiego i miasta Lublin, spotkanie z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek, Lubelski Ośrodek Informacji Turystycznej i Kulturalnej, Krakowskie Przedmieście 6
  • godz. 18 – spacer z Agatą Hrycaj „Szlakiem międzywojennych kawiarni i cukierni – od Rutkowskiego do Chmielewskich, start: Brama Krakowska
  • godz. 18:15 – projekt Re-Union Smaków: Teatr Malowania, plac Łokietka i ulica Kozia
  • godz. 18:30 – konkurs Good Chef Junior, ogłoszenie werdyktu jury, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 18:45 – ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 19 – projekt Re:Union Smaków, Kolacja komentowana „Karp po Augustiańsku” z udziałem Łukasza Modelskiego, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 20 – stacja Teatr „Lata dwudzieste, lata trzydzieste”, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym

Sobota (13 września):

  • godz. 10 – KGW ,,Piotrkowianki’’ w Piotrkowie Pierwszym, krótka historia haftu Piotrkowskiego, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 11 – występ KGW ,,Piotrkowianki’’ w Piotrkowie Pierwszym, Scena Smaku za Trybunałem
  • Koronnym
  • godz. 11 – Jarmark Festiwalowy, spacery po stoiskach, Stare Miasto
  • godz. 12 – występ KGW z Dąbrowicy, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 13 – warsztaty kulinarne oraz ze zdrowego żywienia wspierające osoby z niepełnosprawnościami, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 13 – Lubelskie Spotkania Nalewkowe, Restauracja „Od Kuchni” ul. Grodzka 26
  • godz. 13:30 – Leica Open Day, prezentacja aparatów Leica, prowadzi Piotr Marek, krużganki przy Skarbcu, klasztor o.o. Dominikanów
  • godz. 15 – II Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy Lubelskich na Czas, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 16 – pokaz kulinarny Szkoły Lider Scena Smaku Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 17 – pokaz kulinarny Euro-Toques, Marek Rybacki z uczniami ze Szkoły Lider, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 19 – koncert „Drzewo 2.0” Dorota „Sowa” Kuziela, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym

Niedziela (14 września):

  • godz. 10 – prezentacja wystawców Podmiotów Ekonomii Społecznej, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 11 – Koło Gospodyń Wiejskich w Choroszczynce, prezentacja i właściwości herbat
  • fermentowanych, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 12 – Jarmark Festiwalowy, spacery po stoiskach, Stare Miasto
  • godz. 12:30 – Stowarzyszenie Twórców Ludowych w Niemcach, warsztaty z szydełkowania, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 13:30 – Leica Open Day, prezentacja aparatów Leica, prowadzi Piotr Marek, krużganki przy Skarbcu, klasztor o.o. Dominikanów
  • godz. 14 – „Podróż przez kolory i smaki herbaty”, pokaz kulinarny Andrzeja Rudzińskiego, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 15 – pokaz Szkoły Technikum Pszczelarskiego, Anna Szcześniak, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 16 – pokaz Robot Coupe, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 17 – „Rosół polski na żywo” Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron, Scena Smaku za Trybunałem Koronnym
  • godz. 19 – koncert ANDY GRABOWSKI – „MAGICAL CELLO LIVE”, bazylika klasztoru Dominikanów

Na zakończenie festiwalu, w poniedziałek (15 września) o godz. 18 odbędzie się z kolei wydarzenie pod nazwą projekt Re: Union Smaków, Pieśni poetów, Koncert Oleksandra Yarmoli, lidera zespołu „Haydamaky” w cerkwi parafii grecko-katolickiej w Lublinie przy ul. Zielonej 3. 

Więcej szczegółów dotyczących imprezy znajdziecie na stronie europejskifestiwalsmaku.pl.

Zobacz także galerię zdjęć z ubiegłorocznego Jarmarku Inspiracji w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie!