Lubelskie smaki podbijają serca turystów
Lubelszczyzna to region, który warto odwiedzić nie tylko ze względu na piękne krajobrazy i bogatą historię, ale także wyjątkową kuchnię. Produkty i dania wyróżnione w rankingu TasteAtlas pokazują, że lubelskie smaki mają potencjał, by zachwycić nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Niezależnie od tego, czy wybierzesz się do jednej z regionalnych restauracji, czy spróbujesz tych specjałów na lokalnych festiwalach kulinarnych, jedno jest pewne – kuchnia Lubelszczyzny na długo pozostanie w Twojej pamięci. Co jednak wybrać? Ranking TasteAtlas służy pomocą!
Spis treści
- Lubelskie smaki podbijają serca turystów
- Radamer – duma polskiego serowarstwa
- Cebularz Lubelski – tradycja z żydowskimi korzeniami
- Forszmak Lubelski – sycące danie na zimowe dni
- Wiśnia Nadwiślanka – zdrowy skarb Lubelszczyzny
- Piróg Biłgorajski – tradycyjny wypiek na wyjątkowe okazje
Radamer – duma polskiego serowarstwa
Jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów Lubelszczyzny jest Radamer – ser, który łączy w sobie tradycje szwajcarskie i holenderskie. Wytwarzany z mleka krowiego pochodzącego z regionu Polesia, charakteryzuje się delikatnym, orzechowo-słodkawym smakiem oraz charakterystycznymi dziurami, przypominającymi sery typu ementalskiego. Radamer to nie tylko wyjątkowy smak, ale także najbardziej utytułowany polski ser, zdobywający liczne nagrody na międzynarodowych konkursach serowarskich. Wytwarzany jest tylko i wyłącznie w Radzyniu Podlaskim i zachwyca turystów w Polski i nie tylko!
Cebularz Lubelski – tradycja z żydowskimi korzeniami
Cebularz lubelski to jeden z najbardziej rozpoznawalnych wypieków regionu. Jest to okrągły placek z ciasta pszennego, posypany siekaną cebulą i makiem, który najlepiej smakuje świeżo po upieczeniu. Jego historia sięga XIX wieku. Dziś cebularz jest symbolem lubelskiej kuchni, cieszącym się dużą popularnością zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów.
Forszmak Lubelski – sycące danie na zimowe dni
Forszmak lubelski to aromatyczny gulasz, który idealnie sprawdza się jako rozgrzewające danie główne. Przygotowywany z mieszanki mięs (wołowiny, wieprzowiny lub drobiu), ogórków kiszonych i koncentratu pomidorowego, przypomina w smaku węgierski gulasz. Jego wyjątkowy charakter podkreślają dodatki takie jak wędzona kiełbasa, boczek oraz przyprawy – liść laurowy, pieprz i papryka. Jest to produkt regionalny podawany w wielu lubelskich restauracjach.
Wiśnia Nadwiślanka – zdrowy skarb Lubelszczyzny
Lubelszczyzna słynie z uprawy wyjątkowo aromatycznych wiśni nadwiślanek. Te niewielkie, intensywnie czerwone owoce od lat wykorzystywane są zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i w przemyśle przetwórczym – w produkcji soków, konfitur czy nalewek. Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów mają właściwości prozdrowotne i antyoksydacyjne, co czyni je jednym z najzdrowszych owoców uprawianych w Polsce. Jednocześnie, jak podaje portal TasteAtlas, to najwyżej oceniany produkt lokalny!
Piróg Biłgorajski – tradycyjny wypiek na wyjątkowe okazje
Piróg biłgorajski to regionalna specjalność, która nie ma nic wspólnego z popularnymi pierogami. Jest to rodzaj pieczonego placka, przygotowywanego z kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu i śmietany. Może być pieczony w wersji z ciastem drożdżowym lub bez niego, czyli tzw. „piróg łysy”. Kiedyś przygotowywany głównie na święta i uroczystości rodzinne, dziś można go spotkać w restauracjach serwujących kuchnię regionalną. Tradycyjnie podawany jest z kwaśną śmietaną lub smażony na maśle, co nadaje mu wyjątkowy smak.
Zobacz także: Jarmark Wiosenny na Starym Mieście w Lublinie