Internetowy trend jako inspiracja dla piwa z Lublina
W ostatnim czasie na polskim rynku pojawiło się wiele produktów oznaczanych jako „dubajskie”. Choć nazwa sugeruje związki z kuchnią Bliskiego Wschodu, wiele z tych wyrobów zawiera jedynie pastę pistacjową, pomijając inne składniki oryginalnej „dubajskiej czekolady”, takie jak tahini, czekolada czy ciasto kataifi. W efekcie termin „dubajski” coraz częściej odnosi się po prostu do wyrobów pistacjowych.
Browar Dziki Wschód, który działa w Lublinie od 2016 roku, zdecydował się na stworzenie piwa, które nawiązuje do pierwotnej koncepcji. Według zapowiedzi producenta, Dubajska Oaza zawiera aromaty pistacjowy i czekoladowy, a także dodatek prażonego ciasta kataifi. Produkt powstał w ramach produkcji kontraktowej w Browarze Maryensztadt w Zwoleniu.
Lubelski browar w ogólnopolskiej dystrybucji
Jak wyjaśniają twórcy, Dubajska Oaza to piwo o zawartości alkoholu 6%. W jego skład wchodzą słody jęczmienny i owsiany, płatki owsiane, laktoza, maltodekstryna, kadayif (czyli mieszanka mąki pszennej, wody i soli), granulat chmielowy, drożdże oraz aromaty pistacjowy i czekoladowy.
Produkt pojawił się już w gazetkach promocyjnych sieci Carrefour, gdzie trafił do sprzedaży w wybranych placówkach. Cena butelki 0,5 l wynosi około 10 zł.
Dziki Wschód to browar kontraktowy działający w Lublinie. Od początku istnienia specjalizuje się w tworzeniu autorskich receptur piw kraftowych. W ofercie znajdują się m.in. piwa kwaśne, owocowe, lagery oraz propozycje inspirowane nowofalowym piwowarstwem. Browar współpracuje z lokalami gastronomicznymi i oferuje sprzedaż online.
Nowy produkt, jakim jest Dubajska Oaza, to jedno z pierwszych rzemieślniczych piw w Polsce odwołujących się do trendu dubajskiej czekolady. Dzięki współpracy z ogólnopolską siecią handlową, piwo zyskało szerszą dostępność niż większość wyrobów z segmentu craft.
Zobacz także: Korowód studencki 2025 w Lublinie. Motywem przewodnim był kosmos!