Chodelskie gołąbki z kiszonej kapusty

Chodelskie gołąbki z kiszonej kapusty

Sztandarowa potrawa ziemi chodelskiej. Gołąbki są w regularnym i podłużnym kształcie, a ich długość mieści się w przedziale 5-9 cm. Mają charakterystyczny smak kiszonej kapusty i lekko kwaśnego nadzienia z kaszy jaglanej.

Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Materiały prasowe
Rozwiń
Lubelska gryczanka drożdżowa

Lubelska gryczanka drożdżowa

To niepozorna mała bułeczka z ciasta drożdżowego, która wypełniona jest kaszą gryczaną i twarogiem. Spodoba się miłośnikom i miłośniczkom połączenia słodyczy i mięty. Ich historia zaczęła się w podlubelskich Jakubowicach Konińskich, a kończy w żołądkach osób mieszkających, jak i odwiedzających Lubelszczyznę.

Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Materiały prasowe
Rozwiń
Kluski gryczane

Kluski gryczane

To potrawa, która smakuje dużo lepiej niż wygląda, nie bez powodu inną nazwą tej potrawy są kluski bure. Jakkolwiek by ich nie nazywać, wywodzą się z Kierzkówki w pow. lubartowskim, a składają - oczywiście - z gryki. Dodaje się do niej jajka, wodę i przyprawy, a później łączy z ulubionymi dodatkami. Najczęściej z twarogiem i miętą.

Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Materiały prasowe
Rozwiń
Kapusta kwaszona kraśnicka

Kapusta kwaszona kraśnicka

Kraśnik to stolica kapusty, więc ma nawet swój wariant przyrządzania. Znakiem rozpoznawczym tej kwaszonej kapusty jest kremowo-biały kolor z żółtym odcieniem. Nie powinno się w niej wyczuwać obcych posmaków.

Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Materiały prasowe
Rozwiń
Kakory z Łobaczewa Małego

Kakory z Łobaczewa Małego

Oto wariacja na temat znanych i uwielbianych kopytek, wariant kresowy. Kopytka są wypełnione marchewkowym nadzieniem. Kiedyś gościły na większości stołów w Białej Podlaskiej, teraz są znane dużo szerzej.

Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Materiały prasowe
Rozwiń
Golasy z kaszy gryczanej z serem

Golasy z kaszy gryczanej z serem

Oto regionalna wersja wegetariańskich kotletów mielonych. Jest w nich wszystko, co potrzeba: jajka, ziemniaki i cebula. Wywodzą się z Łobaczewa Małego.

Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Materiały prasowe
Rozwiń
Golasy izbickie

Golasy izbickie

Drugi wariant golasów, tym razem z Izbicy. Kasza gryczana z białym serem jest zawinięta w liście chrzanu. Dzięki temu kotlety mają charakterystyczny ostry posmak.

Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Materiały prasowe
Rozwiń
Cebularz lubelski

Cebularz lubelski

Tego zawodnika nikomu nie trzeba przedstawiać. Złociste ciasto, aromatyczna cebula i hojnie posypany mak - właśnie tak smakuje Lubelszczyna. A wszystko zaczęło się od Żydów z lubelskiego Starego Miasta.

Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Materiały prasowe
Rozwiń
Cebulak żukowski

Cebulak żukowski

Nie mylić z cebularzem! Wypiek z Krzczonowa jest słodkawy i poza cebulą składa się z białego sera, jaj, śmietany i przypraw. To nasza regionalna wersja piroga.

Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Materiały prasowe
Rozwiń
Barszcz czereśniowy

Barszcz czereśniowy

Coś dla fanów i fanek owocowych zup. Ma słodko-winny smak, w którym oprócz czereśni czuć migdały, świeże jarzyny i śmietanę. Danie pochodzi z Poniatowej, której wizytówką są sady czereśniowe.

Autor: Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, Materiały prasowe
Rozwiń
Powrót
Kakory z Łobaczewa Małego
Kakory z Łobaczewa Małego
Kakory z Łobaczewa Małego
Kakory z Łobaczewa Małego
Kakory z Łobaczewa Małego
Kakory z Łobaczewa Małego
Kakory z Łobaczewa Małego
Kakory z Łobaczewa Małego
Kakory z Łobaczewa Małego
Kakory z Łobaczewa Małego
Zamknij reklamę za s.
X
Zamknij reklamę
...
powiększone zdjęcie
email